Om Betting
Ordet kommer fra engelsk, og innebærer at man inngår et veddemål. Mange har hørt uttrykket "Wanna bet!?", eller som vi sier på norsk: "Skal vi vedde!?". Det handler altså i grunnen om et veddemål mellom deg og et spillselskap.
En definisjon kunne vært: "Å vedde med penger som innsats om utfallet av en hendelse."
Men, det er mer komplisert enn som så. Les mer om dette i kapittel 2 – Slik fungerer odds.
Betting i dag & spillmonopolet i Norge
Å satse penger på forskjellige sorter spill har forekommet så lenge man kan minnes. I moderne tid har lotterier, bingo og skrapelodd hatt en plass i mange menneskers hverdag. Når det kommer til betting, har det vokst mye med inntoget av internett, og den absolutte majoriteten av betting skjer i dag på nettet, selv om det fortsatt er mulig å spille i kiosk og butikk.
Mange av dere som leser dette har brukt tid hos Norsk Tipping via butikken eller internett. Dere har kanskje spilt på Tippeligaen eller andre ting, men er sugne på å ta steget videre i bettingen deres.
Norge har valgt å verne om spillmonopolet med Norsk Tipping, fremfor å gå for en lisensordning som våre skandinaviske naboer Danmark og Sverige. Til tross for gode hensikter, kan det være problematisk, da det fortsatt ikke hindrer nordmenn i å spille på utenlandske spillselskaper via internett. Problemene oppstår når et spillselskap viser seg å ikke være stuerent, og spilleren får problemer med transaksjoner. Et annet viktig tema er også oppfølging for de som skulle være uheldige og bevege seg ut i faresonen for å utvikle spilleproblemer. Norges valg fører til at de utenlandske selskapene nordmenn spiller på, ikke blir undersøkt av en statlig ordning, og det blir opp til den enkelte å rette et kritisk blikk mot spillselskapene for å undersøke om de er trygge og pålitelige.
Dette er da også en av hovedoppgavene vi tar for oss her på Betsjekk.nu – å hjelpe deg som spiller med å finne frem til de spillselskapene som er like trygge å spille på som Norsk Tipping.
Selv om den Norske stat ikke bruker tid og krefter på å undersøke europeiske spillselskaper, er det heldigvis andre statlige aktører som gjør det ellers i Europa. Det fremste eksempelet er øystaten Maltas eget regulerende vesen for pengespill Malta Gaming Authority (MGA). MGA jobber i likhet med andre spillisensorganer, for å sørge for at pengespill foregår på rettferdig vis, og at spillernes personlige sikkerhet og helse ivaretaes. Det innebærer at det stilles strenge krav til aktørene på en rekke punkter. I mangel på innsats fra den Norske stat, er MGA til å stole på, og vil hjelpe spillere i EU og EØS ved eventuelle tvister.
Hvorfor spille?
Det finnes to typer spillere, om vi gjør en streng inndeling. De som livnærer seg på spilling, og de som spiller fordi det er gøy. Den andre typen er den aller vanligste. Å spille på sport som en fornøyelse er det aller viktigste aspektet. Mange oppfatter betting som noe stygt, og spillselskaper som kyniske og hensynsløse maskiner. Det finnes tilfeller hvor dette er sannheten, men de hører sjeldenhetene og skrekkhistoriene til. Spilling er likevel ikke det eneste som kan være problematisk. Alkoholkonsum kan like fullt være problematisk for en person som pengespill. Det handler med andre ord om selvdisiplin og måtehold.
Spilling handler om glede og underholdning. I stedet for å legge 150 kroner i å gå på kino, kan man få like mye, om ikke mer glede av å legge de 150 kronene på sitt favorittlag i fotballkampen på en lørdags kveld. Bettin er også noe som krever ferdighet, i motsetning til lotteri og bingo, som gjør at den som er dyktig og opplest har større sjanse for å vinne.
Spilleproblemer
Det finnes også tilfeller hvor det går for langt. Spilleproblemer påvirker hjernens belønningssystem på samme måte som narkotika eller alkohol, som kan lede til vanskelige problemer. Opplever du at du har et spilleproblem, finnes det noen ting du kan forsøke å gjøre på egen hånd.
Begrens tilgangen til spill
Lisensierte spillselskaper vil ha verktøy for å begrense hvor mye du kan spille for eller tape, eller stenge deg selv helt ute fra spillselskapet med få klikk, eller bare en telefonsamtale.
Begrens tilgangen til penger
La en av dine familiemedlemmer eller slektsmedlem du stoler på ta hånd om økonomien din. Eller få hjelp av et familiemedlem eller en ven med å gå igjennom hvor mye du bruker på spilling hver måned.
Søk Hjelp
Du har rett til hjelp for spilleproblemer. Du kan ta kontakt med din kommunale helsestasjon, fastlege, eller Hjelpelinjen. Behandlingsmetoder inkluderer blant annet samtaleterapi.
For å få hjelp eller stille spørsmål, kan du kontakte Hjelpelinjen anonymt på 800 800 40 alle hverdager mellom kl. 09 og 18. Det er gratis å ringe om du ringer fra fasttelefon.